Hoofdstuk 6. Dankbetuigingen en licentie

KGoldrunner copyright 2003 Ian Wadham en Marco Krüger.

KGoldrunner is geïnspireerd door een oud computerspel genaamd Lode Runner™ dat in de VS geschreven is door Doug Smith© en als eerste in 1983 is uitgegeven door Broderbund Software©. Het verscheen oorspronkelijk op de Apple II en de Commodore 64, waaraan de familie Wadham en Marco Krüger verslaafd raakten. Het was een groot succes en is een van de beste computerspellen aller tijden.

U kunt meer over Lode Runner™ en de diverse versies die sinds 1983 zijn uitgebracht te weten komen op de website Jason's Lode Runner Archive (https://entropymine.com/jason/lr/). Die site bevat ook het verhaal van de oorspronkelijke ontwikkeling van het spel, in het bestand misc/ldhist.html. Wikipedia heeft ook een erg goed artikel over Lode Runner™, met interessante koppelingen naar andere sites.

KGoldrunner is een poging om de geest van het originele spel te bewaren op een platform dat overzetbaar is en meer dan een paar jaar zal blijven bestaan. Het is beschikbaar als vrije software in broncodevorm. Kopieën van het originele spel zijn niet meer verkrijgbaar en de machines waarop het draaide gaan naar museums.

Marco Krüger ontwikkelde KGoldrunner tot versie 0.3, uit nostalgie voor het originele Commodore 64-spel. Ian Wadham voegde diverse mogelijkheden en niveaus toe en maakte de huidige versie. Ian's oudste zoon Peter maakte de 100 niveaus in het spel De initiatie en de 20 lastige niveaus in Vengeance of Peter W (De wraak van Peter W). De andere niveaus zijn gemaakt door Ian, Peter, Marco Krüger en vrienden en Ian's andere kinderen Simon en Genevieve.

Stuart Popejoy uit New York heeft het spel State of Terror in 2007 bijgedragen, het eerste Kampioensspel dat KGoldrunner-regels gebruikt en een van de meest moeilijke spellen ooit.

Steve Mann uit Waterloo in Canada heeft het Tellen-spel in 2008 bijgedragen en in 2008 het spel Vloek van de mummie. Beiden gebruiken traditionele regels en beiden hebben interessante thema's die er doorheen rennen, evenals dat ze tamelijk moeilijk zijn.

Peter Wadham heeft in 2008 de geluidseffecten gecomponeerd en Luciano Montanaro heeft geluid in het KGoldrunner programma ingevoegd.

Speciale dank is verschuldigd aan Mauricio Piacentini en Dmitry Suzdalev, die KGoldrunner naar Qt™ 4 en KDE 4 hebben geconverteerd en aan de vele grafische artiesten die hebben bijgedragen aan de nieuwe SVG-graphics en thema's in de KDE 4 versie: speciaal Mauricio Piacentini voor het Standaard thema en de nieuwe renners, Johann Ollivier Lapeyre voor de ladders en balken, Eugene Trounev voor de Geek City en thema's Schatten van Egypte en, tenslotte, Luciano Montanaro voor de twee Nostalgia thema's, het Zwart op wit toegankelijkheidsthema, verbeteringen aan de renners, meerdere achtergronden en verschillende andere ideeën.

Op- of aanmerkingen over de vertalingen van de toepassing en haar documentatie kunt u melden op http://www.kde.nl/bugs.

Dit document is vertaald in het Nederlands door Alexander S. Koning.

Dit document is vertaald in het Nederlands door Freek de Kruijf.

Deze documentatie valt onder de bepalingen van de GNU vrije-documentatie-licentie.

Deze toepassing valt onder de bepalingen van de GNU General Public License.