Hoofdstuk 3. Spelregels, strategieën en tips

Het bord is verdeeld in verschillende delen.

Het speelbord is opgebouwd uit 7x6 velden die van onder naar boven opgevuld worden. De velden zijn gemarkeerd met stenen in de kleur van de speler die de zet heeft gedaan. Bovenaan elke kolom toont een gekleurde pijl waar de laatste steen geplaatst is.

Het statusveld toont welke speler wordt bestuurd door welk invoerapparaat. Een lokale speler kan zetten doen met het toetsenbord of de muis, een speler op afstand wordt getoond als netwerkinvoer en als laatste kan de computer de invoer van een speler doen. Het statusveld toont verder de namen van de spelers en het niveau van de computer als tegenspeler. Verder wordt het aantal gewonnen, gelijk gespeelde en verloren en beëindigde spellen getoond voor beide spelers. Welke speler aan de beurt is wordt aangegeven door een van de namen van de spelers te accentueren.

De statusbalk onderaan het scherm toont de status van het spel en welke speler aan de beurt is om te zetten.

Externe verbindingen

Het is mogelijk om het spel over een netwerkverbinding met een andere computer te spelen. Een van de computers fungeert als spelserver. Deze kan bepalen wie met welke kleur speelt. Je kunt de netwerkopties instellen in het menu InstellingenNetwerkinstellingen.... In het menu SpelNetwerk-chat... vindt je ook een chatvenster waarin je met jouw vriend kunt praten.

Als een netwerkverbinding wordt opgebouwd, wordt u gevraagd om een externe host en een poort in te vullen. De poort kan normaal gesproken ongewijzigd blijven, maar als u weet wat u doet, kunt u het door een ander getal vervangen, dat uiteraard in de spellen van beide spelers hetzelfde moet zijn. De hostnaam moet de naam van de externe host zijn. Alleen de cliënt in de verbinding moet een hostnaam invoeren. Het is vaak verstandig dat de speler achter een firewall ervoor kiest om cliënt te zijn omdat de firewall inkomende verbindingen misschien niet toestaat.