Hoofdstuk 1. Snelstart

Een nieuw project starten

Opbouw Kdenlive mappen

Opbouw Kdenlive mappen

De eerste stap is een nieuwe (lege) map maken voor ons project. Ik noem het quickstart-tutorial/ in deze les. Vervolgens moeten we een aantal video clips hebben, en anders download ze van hier:kdenlive-tutorial-videos-2011-avi.tar.bz2 (7 MB)[1], en pak ze vervolgens uit in bijv. een quickstart-tutorial/Videos/ submap in de project map.

De afbeelding links toont de voorgestelde mappen-structuur: elk project heeft zijn eigen map, met de video-bestanden in de Videos submap, audio-bestanden in de Audio map, etc. (Lees hier meer daarover)

(In deze tutorial wordt ervan uitgegaan dat de gedownloade video's worden gebruikt, maar andere videos kunnen ook gebruikt worden.)

Nieuw Project venster

Nieuw Project venster

Open Kdenlive en start een een nieuw project (BestandNieuw).

Kies de eerder gemaakte project map (quickstart-tutorial/) en kies het juiste projekt-profiel. De video-bestanden die bovengenoemd zijn gegeven zijn 720p, 23.98 fps.[2] Als eigen bestanden worden gebruikt en onbekend is welk profiel er moet worden gekozen, dan zal Kdenlive met een voorstel komen wanneer de eerste clip wordt toegevoegd [3] , u kunt dus het veld laten zoals het is.[1] Als de voorkeur uitgaat naar Theora (wat waarschijnlijk niet het geval is omdat Ogg Video meestal problemen veroorzaakt), dan kan als alternatief ze ook hier gedownload worden kdenlive-tutorial-videos-2011-ogv.tar.bz2.

[2] 720 is de hoogte van de video, p betekent Progressive scan in tegenstelling tot interlaced video, en de fps nummer betekent het aantal volledige frames per seconde.

[3] Als instellingen in Kdenlive configureren onder Overig is ingesteld op Controleren of eerste toegevoegde clip overeenkomt met het projectprofiel