De tageditor van JuK

Voor veel documenttypen is het praktisch om de bestandsnaam te gebruiken om de inhoud van het bestand te beschrijven. Scriptie - 04 juni 2003.kwd bijvoorbeeld bevat mogelijk alle informatie die u nodig hebt om dat bestand terug te vinden. Om alle informatie over een lied in de bestandsnaam te stoppen kan leiden tot zoiets als dit: Type O Negative - The Glorious Liberation Of The Peoples Technocratic Republic Of Vinnland By The Combined Forces Of The United Territories Of Europa.mp3 of Various Artists_15_The Smithsonian Collection of Classic Jazz Volume II_Jimmie Lunceford & His Orchestra - Organ Grinder's Swing.mp3. Beide zijn onpraktisch in gebruik, en bevatten niet eens alle informatie die u waarschijnlijk over het lied hebt verzameld. Als u bijvoorbeeld het album en tracknummer aan het eerste bestand zou toevoegen, dan werd die nog langer en nog onhandelbaarder. En dan ontbreekt nog de informatie over in welk jaar het lied is uitgebracht, of welke muziekstijl het is, voor het geval u niet bekend met de artiest.

Om dit probleem het hoofd te bieden kunt u dit type metadata in de bestanden zelf opslaan. MP3- en Ogg-bestanden kunnen ook kleine stukjes tekst bevatten die u kunt gebruiken om de inhoud van het bestand te omschrijven. Er zijn veel formaten beschikbaar, maar JuK verbergt de verschillen tussen deze formaten zodat u op dezelfde manier een standaardset met bekende tags in al uw audiobestanden kunt bewerken.

JuK uitgebreide tagbewerker biedt u de mogelijkheid om de tags in MP3- en Ogg-bestanden te bewerken. U kunt losse bestanden of meerdere bestanden tegelijk bewerken, waarbij u geen onderscheid hoeft te maken tussen MP3 of Ogg. U dient uiteraard wel schrijftoegang tot de bestanden zelf te hebben. U kunt dus niet de tags bewerken van een muziekbestand dat op een CD-ROM staat.

Tags uit een los bestand bewerken

Om de tags uit een los bestand te bewerken selecteert u deze in de collectielijst of in één van de afspeellijsten. Als de tagbewerker niet zichtbaar is, dan kunt u deze activeren via menuoptie BeeldTagbewerker tonen. De tagbewerker verschijnt dan onderaan de lijstweergave.

Om de informatie te wijzigen typt u de tekst in een van de beschikbare velden. Als u klaar bent klikt u met de linkermuisknop op de lijst, waarna u gevraagd zult worden om uw wijzigingen op te slaan.

In sommige gevallen zult u merken dat de tagbewerker inactief blijft als u op een track klikt. In dat geval heeft JuK gezien dat het bestand alleen-lezen is.

De velden van de tagbewerker

Artiestnaam:

De naam van de artiest(en) die het lied hebben uitgebracht.

Tracknaam:

De naam van het lied.

Albumnaam:

De naam van het album waarop het lied op te vinden is.

Genre:

De muziekstijl. JuK biedt een lijst die ruwweg overeenkomt met de informele ID3-standaard. U kunt ook uw eigen muziekstijl invoeren.

Bestandsnaam:

De naam van het bestand op de schijf. U kunt deze vanuit de tagbewerker veranderen. Het bestand zal worden hernoemd op het moment dat u uw wijzigingen opslaat.

Track:

De positie van de track op de originele opname.

Jaar:

Het jaar waarin het lied was uitgebracht.

Lengte:

De duur van het lied. Dit wordt ter informatie getoond en is niet bewerkbaar.

Bitsnelheid:

De duur van het lied. Dit wordt ter informatie getoond en is niet bewerkbaar.

Commentaar:

U kunt hier uw eigen aantekeningen toevoegen.

U kunt expliciet en onmiddellijk uw wijzigingen opslaan via menuoptie TaggerOpslaan of door middel van de toetsencombinatie Ctrl+T.

Tags in meerdere bestanden bewerken

U kunt meerdere bestanden in de lijstweergave selecteren en tegelijkertijd één of meerdere velden in de tags van al deze bestanden bewerken.

Houd de toets Shift ingedrukt terwijl u met de linkermuisknop een aaneengesloten lijst met bestanden selecteert, of houd de toets Ctrl ingedrukt om met de linkermuisknop individuele niet-aaneengesloten bestanden te selecteren.

Als de tagbewerker niet zichtbaar is, dan kunt u deze activeren via menuoptie BeeldTagbewerker tonen. De tagbewerker verschijnt dan onderaan de lijstweergave.

De tagbewerker gedraagt zich iets anders als u meerdere bestanden hebt geselecteerd.

Elk veld in de tagbewerker heeft nu een keuzevakje met de tekst Activeren ernaast. Elk veld waarbij de inhoud voor alle geselecteerde bestanden hetzelfde is is actief gemaakt, met het keuzevakje Activeren aangezet.

Elk veld dat niet in alle geselecteerde bestanden hetzelfde is is uitgeschakeld, en bevat geen informatie.

Om de inhoud van een veld te veranderen, zet het keuzevakje Activeren aan, indien deze uitstaat, en bewerk het veld naar believen.

Als u klaar bent, klik met de linkermuisknop op de lijstweergave. U wordt dan gevraagd of u uw wijzigingen op wilt slaan. Dit dialoog toont u een lijst met de bestanden die bewerkt zijn, zodat u kunt controleren of u de juiste bestanden hebt gewijzigd.

U kunt expliciet en onmiddellijk uw wijzigingen opslaan via menuoptie TaggerOpslaan of door middel van de toetsencombinatie Ctrl+T.