Hoofdstuk 2. Dolphin gebruiken

De gebruikersinterface van Dolphin

In de onderstaande schermafdruk ziet u de standaard gebruikersinterface van Dolphin:

De standaard-gebruikersinterface van Dolphin.

De standaard-gebruikersinterface van Dolphin.

De onderdelen van de standaard-gebruikersinterface zijn:

 • De werkbalk geeft snel toegang tot veelgebruikte handelingen. U kunt de werkbalk aanpassen door erop te klikken met de rechtermuisknop en Werkbalken instellen... in het contekstmenu, met Werkbalken instellen... uit de knop Besturen rechts op de werkbalk of via de menu-optie InstellingenWerkbalken instellen... uit het hoofdmenu.

  De standaardwerkbalk.

  Werkbalkitems waar het pictogram voldoende is om het commando te weten hebben geen tekst naast de pictogrammen. Dit kan gewijzigd worden door een rechtermuisknop-klik en de tekst van het item te selecteren onder Tekst tonen. De knop Besturen rechts op de werkbalk wordt alleen weergegeven als de menubalk verborgen is.

 • De locatiebalk. Deze toont altijd het pad naar de huidige map. U kunt kiezen tussen twee verschillende modi. Zie voor meer informatie hierover de sectie over de locatiebalk.

 • De weergave. Hier ziet u alle bestanden en mappen in de huidige map.

 • Het Plaatsen-paneel. Dit geeft snel toegang tot favoriete locaties en schijven of andere media.

  Als bureaubladzoeken en indexering van bestanden zijn ingeschakeld in de module Bureabladzoeken in het paneel Systeeminstellingen dan levert het paneel de items in Recent en stelt u in staat te zoeken naar Documenten, Afbeeldingen, Audio-bestanden en Video.

 • De statusbalk. Deze toont de naam, grootte en type van het bestand onder de muisaanwijzer of het aantal en de grootte van de geselecteerde bestanden. Rechts bevindt zich een zoomschuifregelaar waarmee u de grootte van de pictogrammen in de weergave kunt aanpassen.

 • De menubalk (standaard verborgen) biedt toegang tot alle commando's en configuratie-opties. Zie Overzicht van de opdrachten voor een lijst met alle menucommando's. De menubalk kan omgeschakeld worden met Menubalk tonen (Ctrl+M) uit het menu Instellingen of de knop Besturen.

  Als de menubalk verborgen is, zijn al zijn acties beschikbaar via de knop Besturing.

 • De extra panelen Informatie, Mappenen Terminal zijn standaard verborgen, voor meer informatie zie Panelen.