Locatiebalk

De locatiebalk, boven de Dolphin-weergave, toont het pad naar de huidige map. De locatiebalk heeft twee modi.

De broodkruimelmodus

In de als standaard ingestelde broodkruimelmodus is elke mapnaam in het pad naar de huidige map een knop; klik erop om de betreffende map snel te openen. Bovendien krijgt u, door op het >-teken rechts van een map te klikken, een menu waarmee u snel een submap van die map kunt openen.

Locatiebalk in de broodkruimelmodus.

Locatiebalk in de broodkruimelmodus.

Bewerkbare modus

Door in de broodkruimelmodus met de linkermuisknop te klikken in het grijze gebied rechts van het pad, schakelt u de locatiebalk om naar de bewerkbare modus, waarin het pad via het toetsenbord kan worden bewerkt. Om weer terug te gaan naar de broodkruimelmodus klikt u met de linkermuisknop op het vinkje rechts van de locatiebalk.

Locatiebalk in de bewerkbare modus.

Locatiebalk in de bewerkbare modus.

Kioslaves gebruiken

Als de locatiebalk leeg is in bewerkbare modus, verschijnt er een afrolvak voor de balk met een lijst van alle beschikbare kioslaves op uw systeem. Kioslaves zijn in KDE ingebouwde programma's, die ondersteuning bieden voor veel verschillende protocollen aan Dolphin en andere toepassingen in KDE.

Met de kioslave fish bijvoorbeeld kan Dolphin gebruikt worden om bestanden en mappen op een host op afstand, die toegankelijk is via SSH, te beheren. Om die te doen typt u fish://gebruikersnaam@remotehost in de locatiebalk. Op dezelfde manier kan bestandsbeheer op hosts op afstand, die toegankelijk zijn via de protocollen FTP, NFS, SFTP, SMB (CIFS) of webdav, gedaan worden.

Het is ook mogelijk de lijst met kioslaves in het afrolvak te benaderen via Systeeminstellingen, lettertypen, prullenbak, andere programma's en apparaten gekoppeld aan uw computer. Zie het afrolvak voor de volledige lijst van mogelijkheden beschikbaar via kioslaves op uw systeem.

Locatiebalk met een lijst van beschikbare kioslaves.

Lijst van beschikbare kioslaves.

Plaatsen en context

Als het paneel Plaatsen verborgen is; in beide modi zal een extra pictogram voor het pad worden weergegeven. Op dit pictogram kan met de linkermuisknop worden geklikt om een menu te openen die snelle toegang biedt tot plaatsen en opslagmedia. Zie de sectie over het paneel Plaatsen voor details.

Locatiebalk met pictogram Plaatsen

Het contextmenu van de locatiebalk biedt acties om te schakelen tussen de modi en om het pad te kopiëren en te plakken met het klembord. Activeer de laatste optie in dit contextmenu om ofwel het volledige pad weer te geven beginnend met de hoofdmap van het bestandssysteem of om het pad weer te geven beginnend met de huidige plaats.

Contextmenu van locatiebalk