Bestandsnamen en toegangsrechten veranderen

De gemakkelijkste manier om een bestand te hernoemen is door er met de rechtermuisknop op te klikken en dan vervolgens voor Hernoemen kiezen. U kunt ook het bestand of de map selecteren en dan op de toetst F2 drukken.

Om de naam of toegangsrechten van een bestand of map te veranderen klikt u met de rechtermuisknop op het item en kiest u voor Eigenschappen. U kunt het bestand of de map ook selecteren en vervolgens de optie BewerkenEigenschappen gebruiken (Alt+Return).

Dit zal het dialoogvenster Eigenschappen openen met verschillende tabbladen:

  • Algemeen geeft u wat informatie over het item en geeft u de mogelijkheid om de naam te veranderen. Als het om een map gaat kunt u ook het bijbehorende pictogram veranderen.

  • Het tabblad Toegangsrechten toont u de eigenaar- en toegangsrechten en kunt u eventueel de toegangsrechten veranderen.

Kopiëren en Hernoemen

Wanneer u een kopie wilt maken van een bestand met een nieuwe naam, bijvoorbeeld als reservekopie, klikt u op Kopiëren en meteen daarna op Plakken. Dit zal een dialoogvenster openen met de melding dat het bestand al bestaat. Typ de nieuwe naam in het tekstvak en klik op de knop Doorgaan (u kunt ook op Nieuwe naam voorstellen klikken, Konqueror zal dan automatisch een nieuwe naam aanmaken).