Hoofdstuk 1. Overzicht

Pamela Roberts

Vertaler/Nalezer: Bram Schoenmakers
Vertaling van het handboek: Niels Reedijk
Vertaler/Nalezer: Rinse de Vries

Konqueror is een geavanceerde bestandsbeheerder. Het biedt mogelijkheden om bestanden te beheren variërend van eenvoudige knip-, kopieer- en plakacties tot geavanceerd bestandsbeheer op een lokale computer of via een netwerk. De inhoud van een map kan met verschillende weergavemodi bekeken worden,inclusief voorbeeldminiaturen van de bestandsinhoud. Bestands- en mapeigenschappen kunnen gemakkelijk bekeken en veranderd worden. De bestanden kunnen met een klik op de linkermuisknop met een toepassing geopend worden.

In KDE Applications is Dolphin de standaard bestandsbeheerder. Om de standaard component voor bladeren door mappen te wijzigen en Konqueror te selecteren als bestandsbeheerder, opent u Standaard programma's in Systeeminstellingen.

Konqueror is een webbrowser volgens HTML 4.01 met ingebouwde ondersteuning voor JavaScript (ECMA-262), CSS (Cascading Style Sheets) en bidirectionele scripts (Arabisch en Hebreeuws). Het heeft ook ondersteuning voor Java™-applets, Netscape®-plugins om Flash™, RealAudio® en RealVideo® te bekijken en SSL om beveiligde verbindingen op te bouwen. Daarnaast biedt het ook geavanceerde mogelijkheden als het automatisch aanvullen van URL-adressen en formulieren, browsen met tabbladen en het importeren van bladwijzers uit andere browsers.

Konqueror is ook een uitstekend FTP-programma.

Konqueror is een universeel weergaveprogramma, in staat om afbeeldingen en documenten weer te geven zonder een extern programma te gebruiken. Dit wordt gerealiseerd door middel van ingebouwde componenten (genaamd KDE Parts) die worden aangeleverd door andere toepassingen. Gwenview voor het bekijken van afbeeldingen, Okular voor PDF- en PostScript®-en andere documenten.

Konqueror is een volledig aanpasbaar programma dat iedereen naar wens kan instellen. U kunt bijvoorbeeld de tekst- en pictogramgrootte instellen, selecteren welke items u in de menubalk wilt hebben, het aantal werkbalken instellen met elk een eigen positie en het is zelfs mogelijk om nieuwe sneltoetsen te definiëren.