Capítol 5. Introduir dades

Esdeveniments

Els esdeveniments són cites en el futur o en el passat, com ara reunions de negocis, aniversaris personals i sortides al cinema. Un esdeveniment també pot durar diversos dies, com les vacances.

Introduir un esdeveniment nou és molt fàcil. Senzillament, escolliu l'element de menú AccionsEsdeveniment nou.... A la part inferior apareixerà una finestra amb sis pestanyes.

Si voleu utilitzar una manera diferent per a crear un esdeveniment nou:

  1. Useu el navegador de dates per a anar a la data de l'esdeveniment.

  2. Canvieu a la vista Agenda i feu clic sobre la icona de la vista desitjada de la Barra d'eines de visualització o seleccioneu la vista desitjada des del menú Ves. Atès que el vostre esdeveniment comença a una hora concreta, haureu d'escollir una vista que mostri les hores del dia. Podeu escollir la vista de Dia, Setmana laboral o Setmana. La vista de Mes és més adequada per a les tasques pendents, descrites més endavant.

  3. En el plafó principal, feu doble clic en la data i hora en què comenci l'esdeveniment.

  4. A la part inferior apareixerà un diàleg amb sis pestanyes. Introduïu-hi les vostres dades tal com es descriu a continuació.

Una captura de pantalla del diàleg «Edita l'esdeveniment» del KOrganizer

Una captura de pantalla del diàleg «Edita l'esdeveniment» del KOrganizer

Aquesta és una descripció dels camps i ginys de la finestra d'esdeveniments. No tots els camps s'han d'omplir; alguns es poden deixar buits. Llegiu la secció de camps requerits per a una informació més detallada. I si preferiu aprendre amb un exemple, n'hi ha un en la secció Introduir esdeveniments.

Resum:

Introduïu una descripció curta de l'esdeveniment dintre del camp Resum. Aquesta descripció serà el text que es mostrarà sobre el plafó principal del KOrganizer.

Ubicació:

Introduïu la descripció curta de la Ubicació on tindrà lloc l'esdeveniment.

Comença i Acaba

El KOrganizer suggereix dates d'inici i fi del vostre esdeveniment. S'espera que els esdeveniments comencin i finalitzin en la mateixa data. Canvieu-les com desitgeu. Introduïu-les directament o useu el giny de calendari. Seleccioneu l'hora en intervals de quart d'hora o introduïu l'hora desitjada directament en els camps d'hora. Aquests camps tan sols estan disponibles si no està marcada la casella Tot el dia.

La pestanya General

Detalls:

Introduïu una descripció llarga de l'esdeveniment en el rectangle gran i sense títol. Hi podeu escriure tants detalls com vulgueu. Per exemple, si l'esdeveniment és un pla general de reparació del vostre cotxe, podeu anotar tots els elements a reparar. Després podreu imprimir aquesta llista i designar al mecànic. Si l'esdeveniment és anar de compres, podeu anotar les coses que us cal comprar. Imprimir l'esdeveniment i dur-lo a sobre durant la compra.

Etiquetes

Podeu assignar diverses etiquetes a un element de calendari. Feu clic sobre el botó ... per a mostrar totes les etiquetes disponibles. Marqueu les caselles d'etiqueta per a assignar-les a l'esdeveniment.

Podeu afegir, modificar o eliminar una etiqueta en el diàleg Gestió de les etiquetes. Obriu aquest diàleg amb ArranjamentGestiona les etiquetes... del menú.

Suggeriment

La vostra classe d'idiomes en el treball pot pertànyer a les etiquetes Negocis i Educació, mentre que l'aniversari de la vostra boda pertany tant a Personal com a Ocasió especial -si aquesta és la vostra tria-.

Accés:

Escolliu Públic, Privat o Confidencial per a mantenir l'esdeveniment com a privat o confidencial. De moment, aquesta tria estableix correctament l'atribut «CLASS» dels esdeveniments com «PUBLIC», «PRIVATE» o «CONFIDENTIAL». De tota manera, si aquestes opcions s'usen realment per a restringir l'accés a informació segons el client i/o la implementació del servidor de treball en grup.

Avís

Actualment, el KOrganizer mostra els elements propietat d'altres persones i marcats com a confidencials. Altres clients els poden tractar de forma diferent, però cal tenir cura quan publiqueu esdeveniments privats o confidencials: iCalendar és un format de fitxer de text, i es pot llegir amb un editor de text (si hi teniu accés). De manera que si voleu mantenir els elements realment com a confidencials, assegureu-vos que useu un recurs al qual tan sols hi podeu accedir vós.

La pestanya Assistents

Escolliu en aquesta pestanya la gent que voleu convidar a l'esdeveniment.

Una captura de pantalla del diàleg «Edita l'esdeveniment» del KOrganizer -pestanya «Assistents»-

Una captura de pantalla del diàleg «Edita l'esdeveniment» del KOrganizer -pestanya «Assistents»-

Organitzador de la reunió:

Estableix la identitat corresponent a l'organitzador d'aquesta tasca pendent o esdeveniment. Si el KOrganizer està configurat per a enviar correus d'invitació, la identitat seleccionada en aquest quadre combinat s'utilitzarà per a enviar aquests correus. La identitat predeterminada es pot establir en la secció Personal de la configuració del KOrganizer,. A més, les identitats s'obtenen de les vostres opcions del KMail i de la vostra llibreta d'adreces.

Llista d'assistents

La llista en el centre de la pestanya mostra els assistents seleccionats per a aquest esdeveniment, i us permet afegir assistents introduint el nom i l'adreça de correu electrònic, editar-los o eliminar-los.

Si el/s assistent/s està/an en la vostra llibreta d'adreces, no haureu de recordar ni escriure la seva adreça de correu electrònic. Simplement feu clic sobre el botó Selecciona els assistents... i escolliu el/s assistents des de la llista. Si us plau, cal tenir present que aquesta és la llibreta d'adreces estàndard del KDE, el qual també l'empra el KMail i també es pot cridar des d'una aplicació separada (KAddressBook).

Participants

Escolliu el paper de l'assistent (Participant, Participant opcional, Observador, President) des del menú de llista desplegable al costat esquerre d'una entrada. El paper és un recordatori simple de quin paper juga l'assistent en aquest esdeveniment.

Estat

Escolliu l'estat de l'assistent (Es necessita una acció, Acceptada, Declinada, Provisional, Delegada) des del menú desplegable al costat esquerre d'una entrada. Si useu la planificació de treball en grup i demaneu respostes dels assistents, quan aneu rebent les confirmacions s'anirà actualitzant l'estat de l'assistent. Si no demaneu confirmacions, haureu d'actualitzar l'estat manualment.

Demana resposta

Seleccioneu Sol·licita resposta des de la llista desplegable si aquest assistent ha de respondre a la vostra planificació. En conseqüència, s'enviaran correus electrònics als assistents amb la informació de planificació de l'esdeveniment. Apareixerà un petit sobre en la llista d'assistents per a indicar-ho. Aquesta característica és especialment útil quan està habilitada la planificació de treball en grup, de manera que l'estat dels assistents serà actualitzat automàticament.

La pestanya Recordatori

Recordatori

Seleccioneu un recordatori predeterminat a la llista desplegable i premeu Afegeix si el KOrganizer haurà de recordar-vos un esdeveniment.

Useu el botó Configura per a obrir el diàleg Edició d'un recordatori existent. Utilitzant aquest diàleg, podreu escollir quants minuts, hores o dies abans o després comença o finalitza el recordatori, podreu establir intervals de repetició per als vostres recordatoris i crear recordatoris especials que mostrin text o reprodueixin sons.

La pestanya Recurrència

Alguns esdeveniments succeeixen amb regularitat. Podeu especificar aquí la seva planificació exacta.

Una captura de pantalla del diàleg «Edita l'esdeveniment» del KOrganizer -pestanya «Recurrència»-

Una captura de pantalla del diàleg «Edita l'esdeveniment» del KOrganizer -pestanya «Recurrència»-

Nota

Per a activar les opcions, comenceu seleccionant una regla de recurrència a la dreta de Repeticions des de la llista desplegable. Si Mai està seleccionat, no podreu fer cap canvi sobre aquesta pestanya.

Regla de recurrència

Escolliu si voleu repetir aquest esdeveniment diàriament, setmanalment, mensualment o anualment. A continuació es detallen més opcions:

Diàriament

Especifica si l'esdeveniment succeeix cada dia (1), cada dia (2) i així successivament.

Setmanalment

Especifica si l'esdeveniment succeeix cada setmana (1), cada setmana (2) i així successivament. També especifica els dies (de dilluns a diumenge) en els que succeeix l'esdeveniment.

Mensualment

Podeu fer que l'esdeveniment succeeixi el mateix dia del mes o en una setmana específica d'un dia específic de la setmana. Heu de seleccionar entre aquestes dues possibilitats. De manera predeterminada, el KOrganizer assumeix que voleu repetir el mateix dia de calendari del mes (per exemple, el 15è). També podeu ajustar el període, de manera que es pot repetir mensualment, cada tres mesos i així successivament.

Anualment

És similar a mensual. Necessiteu escollir si indicareu un dia de l'any en el calendari (p. ex., el dia 250 de l'any), en una setmana específica d'un dia de la setmana del mes específic (p. ex., el 2n dimarts de març), o el dia del mes d'un mes específic de l'any. De manera predeterminada, el KOrganizer assumeix que el dia del mes és correcte. Podeu ajustar el període per a reflectir esdeveniments que succeeixin cada dos anys, cada quatre anys, i així successivament.

Interval de repetició

De manera predeterminada, els esdeveniments que es repeteixin ho faran per sempre; no hi ha «fi» a la repetició. Això pot ser o no desitjable, de manera que sereu capaç de finalitzar la repetició seleccionant una data final o un nombre de repeticions.

Excepcions

Podeu tenir establerta una regla de repetició molt bona, però adonar-vos que hi ha algunes excepcions. Si per exemple configureu el vostre horari de classes, potser voldreu fer excepcions per als festius i similars. En aquesta àrea, podeu afegir, canviar i suprimir dates des de la llista d'excepcions (p. ex., hores per en què si coincideix la regla de repetició, l'esdeveniment no serà planificat). Trieu una data amb el selector de dates i premeu Afegeix per a incloure-la. Per a suprimir dates, ressalteu-les en el quadre del costat dret i llavors feu clic sobre Suprimeix.

Adjunts

Els esdeveniments i tasques pendents poden contenir adjunts. Els adjunts es poden emmagatzemar com enllaços o inclosos. Per a afegir un adjunt, premeu el botó Afegeix.

Una captura de pantalla del diàleg «Edita l'esdeveniment» del KOrganizer -pestanya «Adjunts»-

Una captura de pantalla del diàleg «Edita l'esdeveniment» del KOrganizer -pestanya «Adjunts»-

Si marqueu Emmagatzema l'adjunt inclòs fareu que l'adjunt s'emmagatzemi dins del calendari, el qual pot prendre força espai depenent de la grandària de l'adjunt. Si aquesta opció no està marcada, només es desarà un enllaç que apunta a l'adjunt. No useu un enllaç per a adjunts que canvien sovint o que es puguin moure (o eliminar) de la seva ubicació actual.

Es proporcionen les següents opcions del menú contextual per a treballar amb adjunts:

Obre

Mostra l'adjunt seleccionat amb l'aplicació associada.

Desa com a...

Permet desar un adjunt existent amb un nom diferent.

Copia, Retalla i Enganxa

Permet copiar, tallar i enganxar des del porta-retalls.

Elimina

Elimina l'adjunt seleccionat.

Propietats...

Permet canviar un adjunt existent.

La pàgina Lliure/ocupat

Quan afegiu assistents a l'esdeveniment, necessitareu saber si estan ocupats o disponibles en aquesta hora en particular. Si els assistents tenen disponible la seva informació de lliure/ocupat, podreu visualitzar-la abans d'enviar-los les invitacions.

Això mostra a la dreta el gràfic horari per a lliure/ocupat, on cada línia representa un dels assistents, llistat a l'esquerra. Les àrees marcades en el gràfic representen el temps ja pres pels altres esdeveniments, les àrees sense marcar representen el temps lliure dels altres esdeveniments. Podeu moure l'esdeveniment a un punt diferent en el temps arrossegant-lo amb el ratolí, o canviar la seva mida movent les vores de l'àrea ressaltada amb el ratolí.

La informació de lliure/ocupat només estarà disponible si l'assistent publica la seva planificació de lliure/ocupat, i si el KOrganizer està correctament configurat per a recuperar-la. Per a més informació sobre com configurar el KOrganizer per a publicar i recuperar aquesta informació, si us plau, comproveu el Capítol 7, Configurar el KOrganizer. Feu doble clic a una entrada a la llista d'assistents i podreu introduir la ubicació de la vostra informació de lliure/ocupat.

Escala

Establiu el nivell d'ampliació del gràfic horari: Hora mostra un interval de diverses hores,Dia mostra un interval de diversos dies, Setmana mostra un interval d'uns pocs mesos, i Mes mostra un interval d'uns pocs mesos, mentre que Automàtic selecciona l'interval més adequat per a l'esdeveniment o tasca pendent actual.

Centra en iniciar

Premeu aquest botó per a centrar el diagrama que programa lliure/ocupat a l'hora d'inici i el dia de l'esdeveniment.

Selecciona una data

Premeu aquest botó per a moure automàticament l'esdeveniment a una data i hora en la qual tots els assistents tinguin temps disponible.

Torna a carregar

Premeu aquest botó per a tornar a carregar les dades de lliure/ocupat de tots els assistents des dels seus servidors corresponent.

Quan vulgueu confirmar, cancel·lar o revertir les dades introduïdes, escolliu entre els botons d'acció D'acord, Aplica i Cancel·la.

Gestionar les plantilles

El botó Gestiona les plantilles obre un diàleg que us permet desar l'esdeveniment actual com a una plantilla, per a poder tornar a utilitzar les dades que introduïu en futurs esdeveniments. Com a exemple, podeu desar una plantilla per a una reunió que es produeixi en el mateix lloc i amb la mateixa gent.

Amb el botó Aplica podeu utilitzar qualsevol plantilla existent per a l'esdeveniment. Continuant amb l'exemple en el paràgraf anterior, podeu especificar l'agenda de la reunió.