Un recorregut per la pantalla principal

Aprendrem més sobre la pantalla principal. A sota es mostra la pantalla amb una pestanya de canal seleccionada.

La pantalla principal

Això es coneix com la línia d'entrada. Només apareix quan la pestanya actual és un canal. Per enviar un missatge a tots els membres del canal, escriviu el missatge aquí i premeu Retorn. El vostre missatge, així com la resta de missatges, apareixen a la secció superior del canal. Cada missatge és precedit pel temps i el sobrenom de l'usuari.

També podeu enganxar text des del porta-retalls. Si el text enganxat té més d'una línia (línia nova), apareixerà un diàleg. Editeu el text segons desitgeu i feu clic a D'acord.

Si el text enganxat és més de 256 caràcters, o conté més d'una línia, apareixerà un missatge d'avís per indicar que les grans publicacions poden causar un restabliment de la connexió i inundacions de dades. Encara podreu procedir amb l'enganxat, però fer-ho és una mala idea, ja que les inundacions de dades molesten als altres usuaris del canal, o podríeu ser desconnectat del servidor. És millor enviar el missatge en trossos més curts.

Una convenció que s'utilitza en molts canals ha de precedir els missatges dirigits a un usuari amb el seu sobrenom. El Konversation proporciona una característica còmoda de compleció del sobrenom. Comenceu a escriure el sobrenom de l'usuari, després premeu la tecla Tab. El Konversation completarà la resta del sobrenom de l'usuari seguit de dos punts. Per a personalitzar la característica de compleció, escolliu ArranjamentConfigura el Konversation... des del menú principal, desplegueu Comportament, feu clic a General i seleccioneu un Mode de compleció.

També podeu introduir una ordre d'IRC aquí escrivint primer / seguit d'una ordre d'IRC vàlida. Vegeu Ordres de l'IRC emprades més freqüentment. En alguns servidors, podeu escriure /help per obtenir una llista de les ordres disponibles o escriure /helpordre per obtenir ajuda sobre una ordre específica.

Podeu unir-vos a servidors i canals addicionals. Cada servidor i cada canal es posa en una pestanya independent. Per a mostrar una llista dels canals disponibles, vegeu Llistar els canals disponibles. Per unir-vos a un canal, escriviu: /join #nom_canal en la línia d'entrada. (El coixinet # és necessari). Per deixar un canal, només heu d'escriure /part. Aquí també apareixen pestanyes si obriu una llista de canals, participeu en una conversa privada (consulta), obriu l'atrapador d'URL o obriu un o més Konsole. Per alternar la pantalla a una pantalla diferent, feu clic sobre la pestanya corresponent o feu servir la roda del ratolí per a desplaçar-vos per les pestanyes.

Per establir altres opcions per a les pestanyes, escolliu ArranjamentConfigura el Konversation... des del menú principal, desplegueu Interfície o Notificacions i feu clic a Pestanyes.

Aquests LED parpellejaran quan hi hagi quelcom que no veieu en aquesta pestanya. El LED parpellejarà lentament quan els únics missatges que no es veuen siguin join, part, quit o canvis del sobrenom. El parpelleig és més ràpid si hi ha missatges normals sense veure. Els colors són els següents:

Feu clic aquí per tancar la pestanya actual. Tancar una pestanya de canal deixarà el canal. Tancar una pestanya de missatges del servidor deixarà tots els canals en els quals participeu, tancarà totes les converses obertes al servidor i desconnectarà d'aquest servidor.

Feu clic en aquest botó per canviar el vostre sobrenom. Només apareix quan la pestanya actual és un canal. Per ocultar aquest botó, escolliu ArranjamentConfigura el Konversation... des del menú principal, desplegueu Interfície, feu clic a Finestra de xat, i desmarqueu la casella Mostra un quadre per canviar el sobrenom.

El tema del canal es mostra aquí. Manteniu el ratolí sobre el tema per a veure els temes llargs. Podeu canviar el tema fent clic al botó a l'esquerra del tema. Per amagar els temes dels canals, escolliu ArranjamentConfigura el Konversation... des del menú principal, delegueu Interfície, feu clic a Finestra de xat i desmarqueu la casella Mostra el tema del canal.

Aquests botons mostren l'estat actual dels modes del canal. El botó estarà inactiu si el mode està activat. Si disposeu dels privilegis adequats, també podreu canviar els modes del canal fent clic sobre aquests botons, o feu clic al botó a l'esquerra del tema. Per ocultar els botons de mode del canal, escolliu ArranjamentConfigura el Konversation... des del menú principal, desplegueu Interfície, feu clic a Finestra de xat i desmarqueu la casella Mostra els botons de mode del canal.

Això s'anomena plafó de sobrenoms. Es mostra sempre que la pestanya actual sigui un canal. Llista els sobrenoms de tots els usuaris que s'han unit al canal, inclòs el vostre. Manteniu el punter del ratolí sobre un sobrenom per a mostrar informació addicional sobre l'usuari. Podeu canviar la visualització de les icones al costat de cada sobrenom canviant el tema d'icones pels sobrenoms. Vegeu Configurar els temes del sobrenom per a més informació. El tema per omissió, com es mostra a la pantalla de dalt, utilitza les següents icones:

  • usuari normal

  • usuari amb veu (L'usuari pot parlar en un canal moderat).

  • semioperador del canal

  • operador del canal

  • propietari del canal

  • administrador del canal

A més a més, si un usuari no es troba absent, es dibuixa un petit rellotge a la cantonada de la icona.

Feu clic amb el botó dret del ratolí sobre qualsevol sobrenom per mostrar un menú contextual de les operacions que podeu realitzar amb aquest sobrenom. Per exemple, podeu enviar un fitxer al sobrenom.

Per ocultar el plafó de sobrenoms, escolliu ArranjamentMostra la llista de sobrenoms des del menú principal.

Aquests s'anomenen botons ràpids. Per omissió, no es mostren. Per visualitzar-los, vegeu Configurar els botons ràpids. Podeu personalitzar les seves definicions a qualsevol ordre que vulgueu.

Nota

Podeu controlar com es mostren els missatges en el desplaçament de missatges a les pestanyes de canal i converses. Per exemple, podeu canviar el color dels missatges, reproduir un so quan es rebi un missatge que conté una cadena o respondre automàticament als missatges. Vegeu Ressaltar els missatges per obtenir més informació.

Nota

Els noms dels canals de vegades comencen amb &, + o !. El primer caràcter d'un nom de canal determina el tipus de canal (RFC 2811) com segueix:

  • # - Canals normals.

  • ! - Canals normals.

  • & - Local. Canals als quals només us podeu unir des del mateix servidor que allotja el canal. A tots els altres canals us podeu unir des de qualsevol servidor a la xarxa.

  • + - Els canals que no implementen els modes del canal. Això vol dir que tots els modes estan desactivats, amb l'excepció de l'indicador de canal «t» que està establert.

Els noms dels canals són de fins a 50 caràcters de longitud i poden contenir qualsevol caràcter excepte espai, coma i Ctrl-G (^G o ASCII 7).