Hoofdstuk 6. Bladwijzers gebruiken

Pamela Roberts

Vertaler/Nalezer: Bram Schoenmakers
Vertaling van het handboek: Niels Reedijk
Vertaler/Nalezer: Rinse de Vries

Hoewel u de bladwijzers kunt gebruiken om de locaties van uw bestanden en mappen vast te leggen, komen ze het meest van pas bij het surfen op internet, zodat u een lijst van nuttige webpagina's kunt maken.

Om het menu Bladwijzers te openen klikt u met de linker-muisknop op het menu Bladwijzers. Wanneer het bladwijzermenu open is kunt u hier doorheen bladeren met de pijltoetsen of de muis. Om de gekozen bladwijzer te openen drukt u op Enter of klikt u links op de geselecteerde locatie.

Om een nieuw item toe te voegen aan de lijst gaat u naar BladwijzersBladwijzer toevoegen. U kunt ook Ctrl+B indrukken of met de rechtermuisknop op een leeg gedeelte van de webpagina klikken en dan vervolgens Bladwijzer voor deze pagina / Bladwijzer voor deze locatiekiezen uit het afrolmenu.

Het menu Bladwijzers kan submappen hebben met meer bladwijzers. U maakt een nieuwe submap aan met behulp van Bladwijzers Nieuwe bladwijzermap.... Om een bladwijzer in een submap te plaatsen in plaats van de hoofdmap bladert u eerst naar die map en drukt u dan op Bladwijzer toevoegen.

U kunt de bladwijzers ook terugvinden in het Zijbalk of in de Bladwijzerwerkbalk.

Als u bookmarks:/ in de locatiebalk invoert, dan wordt de startpagina van de bladwijzers met een overzicht van alle bladwijzers en mappen getoond.

De Bladwijzerbewerker

Het menu-item BladwijzersBladwijzers bewerken opent de Bladwijzerbewerker.

Dit toont een boomstructuur van al uw bladwijzers en submappen hiervan. Zoals gebruikelijk in KDE worden submappen weergegeven met een klein > pijltje links van de mapnaam. Wanneer u er links op klikt zal de map uitklappen, de inhoud zichtbaar worden en het > pijltje zal veranderen in een v; links klikken op de v laat de submap weer inklappen.

Om een item uit de lijst te selecteren kunt u daar met de linkermuisknop op klikken, of u navigeert door de lijst met Pijl naar boven en Pijl naar beneden. Om menu's uit te klappen gebruikt u Pijl naar rechts en om ze weer in te klappen gebruikt u Pijl naar links.

U kunt een item verplaatsen door te slepen of met Knippen en Plakken. De volgorde van de bladwijzers in de Bladwijzerbewerker is hetzelfde als in het menu Bladwijzers. De optie MapScheidingslijn invoegen kan gebruikt worden om een scheidingslijn in te voegen in de lijst.

U kunt een nieuwe submap aanmaken door naar Nieuwe map... te gaan, zowel in het menu Map als in het context-menu van een item, of met de sneltoets Ctrl+N

Om de naam van een bladwijzer of map te wijzigen drukt u op F2 of kiest u Hernoemen in zowel het menu Bewerken als in het context-menu van dat item. U kunt het URL aanpassen door op F3 te drukken of met het menu-item Locatie wijzigen.

Met de Bladwijzerbewerker kunt u bladwijzers van andere browsers importeren in Konqueror. Deze worden in een nieuwe map geplaatst of kunnen alle huidige bladwijzers vervangen. Dit kunt u doen door Importeren te kiezen in het menu Bestand. De optie BestandExporteren kan gebruikt worden om Konquerors bladwijzers te exporteren naar Netscape® of naar Mozilla.

Om de submap te kiezen die de inhoud bevat voor de bladwijzerwerkbalk, selecteert u die submap en kiest dan Als werkbalkmap instellen uit het menu Map.

Wanneer u bij het opruimen van de bladwijzers afvraagt wat die ene website ook al weer was, kunt u het gemakkelijk openen door er met de rechtermuisknop op te klikken en vervolgens het menu-item Openen in Konqueror te kiezen. Als u enkel na wilt gaan of het URL nog klopt selecteer dan Status controleren.

Opmerking

Al uw wijzigingen worden automatisch opgeslagen als u de Bladwijzerbewerker sluit.