Selector de dades

El selector de dades és una eina que permet extreure fàcilment les dades dels fitxers d'imatge. El procés d'extracció consisteix principalment en els passos següents:

  • Importa una imatge que conté diagrames i corbes des d'on voleu llegir els punts de dades.

  • Seleccioneu el tipus de diagrama (cartesià, polar, etc.).

  • Seleccioneu els punts de referència de l'arbre i proporcioneu-los valors. Amb l'ajuda d'aquests punts es determina el sistema de coordenades lògic.

  • Crea una corba nova de la selecció de dades i estableix el tipus de les barres d'error.

  • Canvia al mode del ratolí «Estableix els punts de la corba» i comença a seleccionar punts a la imatge importada: les coordenades dels punts seleccionats es determinen i s'afegeixen al full de càlcul «Dades».

És possible afegir més d'una corba del selector de dades. Això és útil en cas que la imatge importada contingui diverses corbes que s'han de digitalitzar. La corba del selector de dades que està seleccionada actualment a l'Explorador del projecte és l'activa: els punts clicats a la imatge del selector de dades es calcularan i s'afegiran al seu full de càlcul de dades.

Els valors calculats s'emmagatzemen en columnes diferents en fulls de càlcul de dades del selector de dades. Aquestes columnes es comporten exactament igual que altres columnes dels fulls de càlcul habituals i es poden utilitzar directament com a columnes d'origen per a corbes en els vostres propis diagrames.

El selector de dades permet el procés d'extracció de dades amb diversos ajudants. Per a posar els punts de forma més precisa, hi ha disponible una lupa amb diferents nivells d'ampliació. A més, l'últim punt seleccionat es pot desplaçar amb l'ajuda de les tecles de navegació. A més, en llegir punts de dades amb barres d'error, el selector de dades crea automàticament barres que indiquen els punts finals de les barres d'error. Aquestes barres es poden estirar amb el ratolí fins que s'arribi a la longitud requerida (la distància al punt de dades).

El procediment per a l'extracció de dades d'un diagrama importat tal com s'ha descrit anteriorment és factible quan es tracta d'un nombre limitat de punts. En el cas que les corbes de la imatge importada es donin com a línies sòlides, l'eina de selecció de dades del LabPlot permet llegir-les (semi-)automàticament. Per a això, després d'afegir una corba nova del selector de dades com s'ha descrit anteriorment, canvieu al mode de ratolí «Selecciona els segments de la corba». Les corbes del diagrama es reconeixen i ressalten. En fer clic sobre una corba ressaltada (o un dels seus segments), es creen punts al llarg d'aquesta corba. La longitud d'un segment i la densitat de punts creats (separació entre dos punts) són paràmetres ajustables. A les captures de pantalla següents, després de canviar al mode de segment totes les línies negres s'han ressaltat (color verd). En aquest cas específic, la corba s'ha reconegut com un segment únic i un clic únic del ratolí en aquest segment és suficient per a digitalitzar aquesta corba i per a col·locar automàticament punts al llarg de la corba.

En molts casos el diagrama no és tan simple com l'anterior (una corba negra única sobre fons blanc) i conté línies de quadrícula, moltes corbes de color i gruix diferent i un fons no blanc. En aquest cas falla la detecció automàtica (no es ressalta cap objecte o n'hi ha massa). Per a ajudar el selector de dades a determinar correctament les corbes, l'usuari ha de limitar els intervals permesos en els espais de color HSV (o HSI). Per a restar el fons no blanc també és possible limitar el rang per al color del primer pla. Internament, cada píxel de la imatge es converteix a blanc i negre, on només els punts que s'ajusten a les àrees definides per l'usuari per to, saturació, valor, intensitat i primer pla s'estableixen a negre.

A les captures de pantalla de sota, les corbes blaves de la imatge original es van projectar per a haver reduït adequadament els intervals permesos en l'espai de color (vegeu el pic per al blau en l'histograma del to). La imatge transformada en blanc i negre només conté les corbes en les quals l'usuari està interessat i ara és una tasca fàcil per al selector de dades determinar les corbes i col·locar punts sobre elles.

Similar a Full de treball, l'àrea actualment visible del selector de dades es pot exportar. Els formats d'imatge admesos es descriuen a la secció diàleg d'exportació.