Navegar pel codi font

A la secció anterior, hem debatut l'exploració del codi font, és a dir, l'obtenció d'informació sobre els símbols, fitxers i projectes. El següent pas és voltar per la vostra base de codi font, és a dir, navegar-hi. En aquest cas hi ha diferents nivells en què això és possible: local, dins d'un fitxer, i dins d'un projecte.

Nota

Podeu accedir a moltes de les formes de navegar a través del codi des del menú Navegació a la finestra principal del KDevelop.

Navegació local

El KDevelop és molt més que un editor, també és un editor de codi font. Com a tal, per descomptat podeu moure el cursor cap amunt, avall, esquerra o dreta en un fitxer de codi font. També podeu utilitzar les tecles Re Pàg i Av Pàg, i totes les altres ordres que s'utilitzen des de qualsevol editor d'utilitat.

Navegació en l'àmbit de fitxers i mode d'esquema

En l'àmbit del fitxer, el KDevelop ofereix moltes possibles maneres per a navegar a través del codi font. Per exemple:

  • Esquema: Podeu obtenir un esquema de què hi ha al fitxer actual en almenys tres formes diferents:

    • En fer clic al quadre de text Esquema a la part superior dreta de la finestra principal, o prement Alt+Ctrl+N s'obrirà un menú desplegable mostrant totes les declaracions de funció i de classe:

      A continuació, podeu simplement seleccionar-ne una a la qual anar, o -si n'hi ha un munt- començar a escriure qualsevol text que pot aparèixer en els noms que es mostren; en aquest cas, a mesura que escriviu, la llista es farà més i més petita a mesura que s'eliminen els noms que no coincideixen amb el text ja escrit, fins que esteu preparat per a seleccionar una de les opcions.

    • Posicionar el cursor en l'àmbit del fitxer (és a dir, fora de qualsevol declaració o definició de funció o de classe) i tenir oberta l'eina Explorador de codi:

      Això també us proporciona un esquema de què està succeint al fitxer actual, i us permet seleccionar on voleu saltar.

    • En passar el punter del ratolí sobre la pestanya d'un dels fitxers oberts també es mostra un esquema del fitxer en aquesta pestanya.

  • Els fitxers de codi font s'organitzen com una llista de declaracions o definicions de funcions. En prémer Alt+Ctrl+Re Pàg i Alt+Ctrl+Av Pàg saltareu a la definició de la funció anterior o següent en aquest fitxer.

Navegar sobre l'àmbit del projecte i la sessió: Navegació semàntica

Com s'ha esmentat en altres llocs, el KDevelop, en general no considera els fitxers de codi font de forma individual, si no més aviat té en compte els projectes com un tot (o, més aviat, tots els projectes que formen part de la sessió actual). Com a conseqüència, ofereix moltes possibilitats per a navegar a través de tots els projectes. Algunes es deriven del que ja hem discutit en l'apartat Explorar el codi font, mentre que altres són realment diferents. El punt en comú és que aquestes característiques de navegació es basen en una comprensió semàntica del codi, és a dir, us ofereix quelcom que requereix analitzar per complet els projectes i connectar les dades. La següent llista mostra algunes maneres de com navegar a través del codi font, el qual pot restar dispers al llarg d'un nombre potencialment molt gran de fitxers:

  • Com s'ha vist en l'apartat Explorar el codi font, podeu obtenir consells amb informació sobre espai de noms, classes, funcions o els noms de les variables, amb només passar el ratolí sobre seu o mantenint premuda la tecla Alt durant un temps. Heus aquí un exemple:

    En fer clic als enllaços per a la declaració d'un símbol o desplegar la llista d'usos podreu saltar a aquestes ubicacions, si cal, obrirà el fitxer corresponent i col·locarà el cursor a la posició corresponent. Es pot aconseguir un efecte similar emprant la vista d'eina Navegador de codi, com ja se n'ha parlat anteriorment.

  • Una manera més ràpida d'arribar a la declaració d'un símbol sense haver de fer clic sobre els enllaços del consell d'eina és habilitar temporalment Mode de navegació del codi font prement la tecla Alt o Ctrl. En aquest mode, és possible fer clic directament sobre qualsevol símbol de l'editor per a passar a la seva declaració.

  • Obertura ràpida: Una manera molt poderosa de saltar a altres fitxers o ubicacions és emprar els diferents mètodes d'obertura ràpida al KDevelop. Hi ha quatre versions d'aquesta:

    • Obre ràpidament una classe (NavegacióObre ràpidament una classe o Alt+Ctrl+C): Obtindreu una llista de totes les classes en aquesta sessió. Comenceu a escriure (una part) el nom d'una classe i la llista es reduirà gradualment a només aquells que realment coincideixin amb el que heu escrit. Si la llista és prou curta, seleccioneu un element emprant les tecles amunt i avall, i el KDevelop us durà al lloc on es declara la classe.

    • Obre ràpidament una funció (NavegacióObre ràpidament una funció o Alt+Ctrl+M): Obtindreu una llista de totes (membres) les funcions que formen part dels projectes a la sessió actual, i podreu seleccionar-ne una de la mateixa manera com abans. Tingueu en compte que aquesta llista pot incloure tant declaracions com definicions de funcions.

    • Obre ràpidament un fitxer (NavegacióObre ràpidament un fitxer o Alt+Ctrl+O): Obtindreu una llista de tots els fitxers que formen part dels projectes a la sessió actual, i podreu seleccionar-ne un de la mateixa manera que abans.

    • Obertura ràpida universal (NavegacióObertura ràpida o Alt+Ctrl+Q): Si oblideu quina és la combinació de tecles adequada per a les ordres anteriors, aquesta és la navalla suïssa universal -simplement us mostrarà una llista combinada de tots els fitxers, funcions, classes i altres coses que podeu seleccionar-.

  • Salta a la declaració/definició: Quan s'implementa una funció (membre), sovint és necessari tornar al punt on es declara una funció, p. ex., per a mantenir la llista d'arguments de la funció sincronitzats entre la declaració i la definició, o per a actualitzar la documentació. Per a fer-ho, situeu el cursor sobre el nom de la funció i seleccioneu NavegacióSalta a la declaració (o premeu Ctrl+.) per a arribar al lloc on es declara la funció. Hi ha múltiples maneres de tornar al lloc original:

    • Seleccionant NavegacióSalta a la definició (o prement Ctrl+,).

    • Seleccionant NavegacióContext visitat anterior (o prement Meta+Fletxa esquerra), com es descriu a continuació.

Nota

El fet de saltar a la declaració d'un símbol no només funciona quan se situa el cursor sobre el nom de la funció que esteu implementant. També funciona amb altres símbols: Situant el cursor sobre una variable (local, global o membre) i saltarà a la ubicació on es declara. De manera similar, podeu situar el cursor sobre el nom d'una classe, p. ex., en una variable de declaració d'una funció, i saltar a la ubicació on es declara.

  • Canvia entre la declaració/definició: En l'exemple anterior, per a saltar a la ubicació de la declaració de la funció actual, primer és necessari situar el cursor sobre el nom de la funció. Per a evitar aquest pas, podeu seleccionar NavegacióCanvia entre la declaració/definició (o prémer Maj+Ctrl+C) per a saltar a la declaració de la funció dins la qual es troba actualment el cursor. Seleccionant la mateixa entrada de menú una segona vegada tornareu a la ubicació on es defineix la funció.

  • Ús anterior/següent: En situar el cursor sobre el nom d'una variable local i seleccionant NavegacióÚs següent (o prement Meta+Maj+Fletxa dreta) anireu a l'ús següent d'aquesta variable en el codi. (Tingueu en compte que això no es limita a cercar la següent ocurrència del nom de la variable, si no més aviat té en compte que les variables amb el mateix nom però en diferents àmbits són diferents). El mateix funciona per a l'ús dels noms de la funció. Seleccionant NavegacióÚs anterior (o prement Meta+Maj+Fletxa esquerra) anireu a l'ús anterior d'un símbol.

Nota

Per a veure la llista de tots els usos d'un nom a través del qual fan un cicle aquestes ordres, poseu el cursor sobre seu i obriu la vista d'eina Navegador de codi o premeu i mantingueu premut el botó Alt. Això s'explica en més detall a la secció sobre Explorar el codi.

  • La llista contextual: Els navegadors web tenen la característica on podeu anar cap enrere i cap endavant en la llista de pàgines web visitades més recents. El KDevelop té el mateix tipus de característiques, excepte que en lloc de pàgines web, visiteu contextos. Un context és la posició actual del cursor, i podeu canviar-lo navegant fora seu emprant qualsevol mètode excepte ordres del cursor -p. ex., fent clic en un lloc proporcionat per un consell, a la vista d'eina del Navegador de codi, una de les opcions donades al menú Navegació, o qualsevol altre ordre de navegació-. Emprant NavegacióContext visitat anterior (Meta+Fletxa esquerra) i NavegacióContext visitat següent (Meta+Fletxa dreta) anireu al llarg d'aquesta llista de contexts visitats de la mateixa manera com els botons enrere i endavant d'un navegador us porten a la pàgina web anterior i següent a la llista de les pàgines visitades.

  • Finalment, hi ha vistes d'eina que us permeten navegar a diferents llocs a la base del codi. Per exemple, l'eina Classes proporciona una llista de tots els espais de noms i classes en tots els projectes de la sessió actual, i permet expandir els seus elements per les funcions de membre i variables de cadascuna d'aquestes classes:

    En fer doble clic sobre un element (o anar a través del menú contextual amb el botó dret del ratolí) saltareu a la ubicació on es declara aquest element. Altres eines permeten coses similars; p. ex., la vista d'eina Projectes proporciona una llista dels fitxers que formen part d'una sessió:

    Una vegada més, fent doble clic en un fitxer l'obrireu.