Schermvergrendeling

Mike McBride

Vertaling van het handboek: Niels Reedijk
Vertaler/Nalezer: Natalie Koning
herziening KDE 4.12 (2013-12-05)

Schermvergrendeling

In deze module kunt u uw schermbeveiliger kiezen, instellen na hoeveel tijd deze wordt geactiveerd en wachtwoordbeveiliging aan uw schermbeveiliger toevoegen.

Tijd, prioriteit en wachtwoorden voor schermbeveiligers instellen.

Bovenaan bevindt zich keuzevakje Automatisch starten na voor de schermbeveiliging en schuifpijlen waarin u instelt hoe lang het duurt voordat de schermbeveiliger gestart wordt. U kunt hier elk gewenst positief aantal minuten invullen.

Daaronder is het keuzevakje Wachtwoord vereist na. Als dit is geactiveerd zal er, wanneer u een toets aanslaat of met de muis beweegt om de schermbeveiliger te stoppen na de tijd ingesteld in de draaischakelaar en naar uw werk terug te keren, worden gevraagd om het wachtwoord in te typen. Het wachtwoord is hetzelfde als het wachtwoord dat u gebruikt om u op het systeem aan te melden. Als dit vakje niet geselecteerd is, hoeft er geen wachtwoord te worden ingevuld.

Als u het bureaublad handmatig vergrendelt wordt de wachtwoordbeveiliging onmiddellijk ingeschakeld.

De schermbeveiliger kiezen en de opties instellen

Gebruik de optie Eenvoudige vergrendeling voor een basis dialoog voor het ontgrendelen die vraagt om een wachtwoord.

Als u enkele interactieve widgets zoals notities of een speler op de vergrendelde schermbeveiliger wilt zien, selecteer dan Bureaubladwidgets en klik op de knop Instellen... om uw favoriete widgets te selecteren.

Om de selectie van alle beschikbare schermbeveiligers in te schakelen selecteert u de optie Schermbeveiliger. Nadat u een schermbeveiliger hebt geselecteerd, ziet u rechts op de monitor een klein voorbeeld.

Opmerking

De voorbeeldmonitor zal vaak de schermbeveiliger groter tonen dan wanneer de schermbeveiliger is gestart. Dit wordt opzettelijk gedaan omdat anders vele details van de schermbeveiligers verloren gaan als ze verkleind worden weergegeven.

Elke schermbeveiliger heeft ander set instellingen. Door op de knop Instellen... te klikken verschijnt er een dialoogvenster met alle beschikbare opties. Wanneer u de opties aanpast, zal de voorbeeldmonitor direct de effecten van uw aanpassingen laten zien.

Wanner u klaar bent met het instellen van uw schermbeveiliger klikt u op OK.

Wanneer u op Annuleren klikt, worden alle wijzigingen ongedaan gemaakt en wordt het dialoogvenster gesloten.

Voor de meeste schermbeveiligers wordt beschrijvings-, copyright- en auteursinformatie direct in de dialoog getoond, voor anderen is het nodig om te klikken op de knop Over om deze informatie te kunnen lezen.

Om het effect van de wijzigingen te zien klikt u op de knopTest, de schermbeveiliger wordt dan direct gestart en ziet er precies volgens de instellingen uit.

Een niet-KDE-schermbeveiliger gebruiken

KDE verhindert het gebruik van andere schermbeveiligers niet. Om een andere schermbeveiliger zoals xscreensaver te gebruiken schakelt u de KDE-schermbeveiliger uit en stelt u uw andere schermbeveiliger in.