El diàleg d'edició de l'alarma

El diàleg d'edició de l'alarma us permet veure i editar una alarma. La primera vegada que utilitzeu KAlarm, es mostrarà una forma simplificada del diàleg, amb només un petit nombre d'opcions visibles. Per veure-les totes, feu clic al botó Més opcions; per tornar al diàleg simplificat, feu clic al botó Menys opcions. KAlarm recorda sempre la vostra última elecció cada vegada que es torna a mostrar el diàleg d'edició de l'alarma.

Podeu configurar els valors per omissió de moltes de les opcions en el diàleg d'edició de l'alarma utilitzant la pestanya Edita del diàleg de configuració.


El diàleg d'edició de l'alarma simplificat per a una alarma visual

El diàleg d'edició de l'alarma simplificat per a una alarma visualEl diàleg d'edició de l'alarma per a una alarma visual, mostrant totes les opcions

El diàleg d'edició de l'alarma per a una alarma visual, mostrant totes les opcions


Acció de l'alarma

Els controls en el grup de caselles Acció varien en funció del tipus d'alarma que s'està editant.

Alarmes visuals

Les alarmes visuals mostraran una finestra quan s'activi l'alarma. Seleccioneu el mètode utilitzat per generar el contingut de la finestra de l'alarma, utilitzant el quadre combinat a la part superior:

 • Missatge de text per tal d'introduir un text de missatge d'alarma (el qual podrà incloure salts de línia) al quadre d'edició.

 • Contingut del fitxer per introduir el camí o URL d'un fitxer de text o d'imatge el contingut del qual serà mostrat en el missatge d'alarma. Utilitzeu el botó al costat del quadre d'edició per mostrar un diàleg de selecció de fitxers. L'opció Pronuncia no està disponible per a aquest tipus d'alarma.

 • Sortida de l'ordre per especificar que el text del missatge d'alarma serà generat per una ordre que s'executa quan s'activa l'alarma. Veure Alarmes d'ordre per als detalls sobre com introduir l'ordre o script d'ordres a executar.

Els controls disponibles per a les alarmes visuals són:

 • L'opció So permet seleccionar si ha de sonar l'alarma quan es mostri el missatge d'alarma. Escolliu:

  • Cap per a mostrar l'alarma silenciosament.

  • Timbre per a que soni un timbre.

  • Pronuncia per a que el missatge d'alarma sigui parlat alhora que es mostra. Aquesta opció només estarà disponible si heu instal·lat i configurat el Jovie (del paquet kdeaccessibility), juntament amb un sintetitzador de veu compatible, p. ex., Festival.

  • Fitxer de so per a reproduir un fitxer d'àudio. Utilitzeu el botó de la dreta per a mostrar el diàleg de fitxer de so que us permetrà seleccionar un fitxer per reproduir i configurar el volum i les opcions de repetició. Si passeu el ratolí sobre el selector, un consell d'eina mostrarà el fitxer d'àudio seleccionat.

   En el diàleg fitxer de so:

   • Escriviu el camí del fitxer de so o utilitzeu el botó al costat del quadre d'edició per mostrar un diàleg de selecció de fitxers. Podeu escoltar el fitxer seleccionat, feu clic al botó de reproducció a l'esquerra del camp d'edició. Aquest botó canvia la funció per a permetre-us aturar la reproducció.

   • Marqueu Repetició per a repetir contínuament el fitxer d'àudio durant el temps que es mostri l'alarma. (La finestra de missatge d'alarma conté un botó per aturar la reproducció del so per si necessiteu silenci, però encara es mostrarà l'alarma).

   • Marqueu Volum i ajusteu el control lliscant si voleu ajustar el volum del fitxer d'àudio reproduït.

   • Si ho voleu, pot fer esvair el volum. Significa començar la reproducció a un volum a nivell normal i poc a poc fer-lo minvar fins al final, en un interval de temps especificat. El volum final és introduït en Estableix el volum. Per habilitar l'esvaïment, marqueu Esvaïment, i després introduïu el seu període en segons al camp Temps d'esvaïment, i ajusteu el control lliscant Volum inicial.

   Suggeriment

   Podeu utilitzar el botó Prova per provar els nivells de so seleccionats.

 • Utilitzeu el botó Tipus de lletra i color... per a seleccionar un tipus de lletra, i els colors del frontal i de fons, per al missatge d'alarma. En el diàleg Escolliu el tipus de lletra i color de l'alarma, marqueu Usa el tipus de lletra per omissió per mostrar el missatge en qualsevol tipus de lletra configurat com a per omissió en el moment en què es mostri el missatge. Per escollir un tipus de lletra específic per al missatge, desmarqueu Usa el tipus de lletra per omissió. (El tipus de lletra per omissió i els colors es poden establir en el diàleg de configuració).

  Els colors seleccionats es mostraran en el camp entrada de text del missatge d'alarma.

 • Utilitzeu el botó Accions especials... per especificar ordres de l'intèrpret d'ordres a executar abans o després de mostrar l'alarma. Al diàleg Accions especials de l'alarma:

  • En el camp Acció de pre-alarma, introduïu una ordre de línia d'ordres a executar abans de mostrar l'alarma. Tingueu en compte que KAlarm esperarà que es completi l'ordre abans de mostrar l'alarma.

   Una acció de pre-alarma només s'executa una vegada, quan el missatge d'alarma es mostra inicialment, fins i tot quan un missatge de recordatori és substituït pel missatge d'alarma real. No s'executa en cap de les següents circumstàncies:

   • Quan es mostri un missatge de recordatori.

   • Quan es torni a mostrar el missatge després de posposar l'alarma, a menys Executa per a les alarmes ajornades estigui marcada.

   • Quan s'estava mostrant el missatge en el moment d'accedir a la sessió i es restaura després, quan torneu a accedir.

   • Quan s'activi una alarma que es repeteix (o un missatge d'alarma diferida) però encara és visible el missatge d'alarma des d'una ocurrència anterior; en altres paraules, quan l'anterior ocurrència de l'alarma encara no ha estat reconeguda.

   L'acció de pre-alarma es pot utilitzar per controlar si es mostrarà el missatge d'alarma:

   • Marqueu Cancel·la l'alarma en cas d'error per a cancel·lar l'alarma si l'ordre de pre-alarma torna un estat d'error. Això evitarà que el missatge d'alarma a mostrar, i qualsevol acció de post-alarma sigui executada.

   • Normalment, si l'ordre de pre-alarma retorna un error, es mostrarà un missatge d'error i una indicació d'error es mostra a la llista d'alarmes. Aquestes notificacions d'error es poden prevenir marcant No notificar els errors.

  • En el camp Acció de post-alarma, introduïu l'ordre a executar quan reconegueu l'alarma (bé feu clic a Tanca o utilitzeu el botó de tancar a la barra de títol de la finestra). No s'executarà en qualsevol de les següents circumstàncies:

   • Quan es tanca un missatge de recordatori.

   • En posposar l'alarma, excepte quan l'alarma ajornada és finalment reconeguda.

   • Quan es tanca el missatge d'alarma a causa de sortir de la sessió.

  Veure Alarmes d'ordre a continuació per als detalls sobre com s'executen les ordres a la línia d'ordres.

Alarmes d'ordre

Les alarmes d'ordre executen una ordre sense mostrar cap missatge d'alarma.

Nota

Aquest tipus d'alarma no està disponible si s'executa el KDE en el mode kiosk.

Quan s'executa l'ordre, la variable d'entorn KALARM_UID contindrà l'UID de l'esdeveniment per a l'alarma. Tingueu en compte que quan s'executa l'ordre des del botó Prova en el diàleg d'edició de l'alarma, el KALARM_UID restarà en blanc si es tracta d'una alarma nova, o si l'alarma ha estat modificada en el diàleg, ja que l'alarma només adquireix un UID quan es desa en el calendari d'alarmes.

Els controls disponibles per a les alarmes d'ordre són els següents:

 • La casella de selecció Introduïu un script us permet escollir introduir una ordre de línia d'ordres o un script.

  Si aquesta opció està sense marcar, podreu introduir una ordre de línia d'ordres a executar. L'ordre es passa directament a l'intèrpret d'ordres per omissió (definit per la variable d'entorn SHELL), i pot incloure qualsevol opció, paràmetres, canonades, etc. permeses per la línia d'ordres en una sola línia.

  Si aquesta opció està marcada, podeu introduir el text d'un script a executar. Recordeu incloure a l'script una primera línia com #!/bin/bash per assegurar-vos que s'invoca l'intèrpret d'ordres correcte.

 • Utilitzeu el grup de caselles Sortida de l'ordre per especificar el que voleu fer amb qualsevol sortida de terminal que produeixi l'ordre quan s'executi.

  • Marqueu Executa en una finestra de terminal per fer que l'ordre s'executi en una finestra de terminal. Podeu escollir quin tipus de finestra de terminal s'ha d'utilitzar en el diàleg de configuració.

  • Marqueu Registra a un fitxer per desar la sortida de l'ordre en un fitxer. La sortida, precedida per un títol mostrarà el moment en què estava programat executar l'ordre, s'afegirà al contingut existent del fitxer. Introduïu el nom de fitxer en el quadre d'edició, o utilitzeu el botó al costat del quadre d'edició per mostrar un diàleg de selecció de fitxers.

  • Marqueu Descarta per a descartar la sortida de l'ordre.

Alarmes de correu

Les alarmes de correu electrònic envien un correu electrònic sense mostrar cap missatge d'alarma.

Ompliu les adreces dels destinataris, l'assumpte del correu electrònic i el cos del missatge en els tres camps d'edició. Utilitzeu el botó al costat del quadre d'edició del destinatari per veure la vostra llibreta d'adreces del KDE des de la qual podreu seleccionar els destinataris del correu electrònic. Es poden afegir adjunts utilitzant el botó Afegeix.... Tingueu en compte que els adjunts hauran d'existir quan s'activi l'alarma, no s'emmagatzemarà cap còpia en el moment de configurar l'alarma. Per esborrar un fitxer, seleccioneu-lo a la llista desplegable i feu clic al botó Elimina.

Establiu les següents opcions:

 • El quadre combinat A us permet seleccionar quina identitat de KMail utilitzar per a l'enviament del correu electrònic. Aquesta opció només apareix si la vostra adreça de correu electrònic A al diàleg de configuració està establerta a Usa les identitats del KMail. En cas contrari la vostra adreça de correu estarà preestablerta en el diàleg de configuració, el que farà inaplicable aquesta opció.

 • Marqueu Còpia del correu a mi mateix per enviar una còpia oculta del correu a vos mateix quan s'activi l'alarma. L'adreça de correu electrònic a la qual es va enviar la còpia es pot establir en el diàleg de configuració, el valor per omissió serà l'adreça de correu electrònic configurada en l'Arranjament del sistema del KDE.

Alarmes d'àudio

Les alarmes d'àudio reprodueixen un fitxer d'àudio sense mostrar cap missatge d'alarma.

Establiu les següents opcions:

 • Introduïu el camí del fitxer de so o utilitzeu el botó al costat del quadre d'edició per mostrar un diàleg de selecció de fitxers.

 • Marqueu Repetició per repetir contínuament el fitxer d'àudio fins que se seleccioni l'opció Atura la reproducció. Per aturar la reproducció del fitxer, també podeu seleccionar l'opció de menú AccionsAtura la reproducció, o fer clic dret sobre la icona de la safata del sistema i escollir Atura la reproducció al menú contextual. Si ho voleu, podeu configurar una drecera de teclat global per a aquesta acció.

 • Marqueu Volum i ajusteu el control lliscant si voleu ajustar el volum del fitxer d'àudio reproduït.

 • Si ho voleu, pot fer esvair el volum. Significa començar la reproducció a un volum a nivell normal i poc a poc fer-lo minvar fins al final, en un interval de temps especificat. El volum final és introduït en Estableix el volum. Per habilitar l'esvaïment, marqueu Esvaïment, i després introduïu el seu període en segons al camp Temps d'esvaïment, i ajusteu el control lliscant Volum inicial.

Ajornament

Si l'alarma és una alarma que es repeteix i que es va ajornar després de l'última vegada que es va mostrar, el grup de caselles Alarma ajornada mostrarà l'hora en que es va ajornar l'alarma. Canvia... mostrarà un diàleg que us permetrà canviar l'hora d'ajornament o cancel·lar-la.

Hora

En el grup de caselles Hora, seleccioneu qualsevol de les dues:

 • A la data i hora introduïu la data i hora a la que cal activar l'alarma. Marqueu Qualsevol hora si voleu especificar només una data per a l'alarma: en aquest cas, l'alarma es mostrarà a la primera oportunitat a partir de l'hora d'inici del dia configurada, en la data especificada. (Configurar KAlarm descriu com configurar el temps d'inici del dia).

  Per a una alarma que no recurrent, la data/hora que s'introdueixi haurà de ser en el futur, o si s'introdueix només una data podrà ser avui o més tard. Per a una alarma que es repeteix, no hi ha restriccions d'aquest tipus ja que la data/hora d'inici s'ajusta automàticament a la primera recurrència de venciment després de l'hora actual.

 • Temps des d'ara per introduir quant temps després d'avui (en hores i minuts) s'activarà l'alarma.

Si ho voleu, escolliu una zona horària per aplicar a l'alarma. Aquesta s'utilitzarà per a totes les dates i hores en relació amb aquesta alarma, incloent les dates i hores de recurrència i excepció. Normalment, haureu d'abandonar els controls de la zona horària sense canvis a menys que tingueu una bona raó per canviar-la.

Els controls de la zona horària només es mostren quan la zona horària seleccionada és diferent de la zona horària per omissió establerta en el diàleg de configuració, o si feu clic al botó Zona horària....

 • En el quadre combinat, escolliu la zona horària que ha d'utilitzar aquesta alarma. En crear una nova alarma, aquesta s'establirà inicialment a la zona horària seleccionada en el diàleg de configuració, que serà la zona horària del vostre ordinador a menys que s'hagi canviat.

 • Marqueu Ignora la zona horària si voleu utilitzar l'hora de l'ordinador local (en qualsevol ordinador KAlarm passa a estar en execució en aquell moment), fent cas omís de les zones horàries.

  Avís

  No és recomanable usar aquesta opció si l'alarma té una recurrència especificada en hores i minuts. Si ho feu, l'alarma pot activar-se en hores inesperades després d'un canvi d'horari d'estiu.

Recordatori

Per a una alarma visual, marqueu Recordatori si voleu mostrar un recordatori, ja sigui abans o després de l'alarma principal i cadascuna de les seves repeticions (si n'hi ha). Introduïu quant temps abans o després, amb els controls d'edició al costat de la casella de selecció. Tingueu en compte que si l'alarma és recurrent, el període de recordatori normalment es limita a ser menor que l'interval de recurrència o de sub-repetició.

Nota

Els recordatoris no es mostren per a les sub-repeticions dins d'una recurrència. Els recordatoris només es mostren per a cada repetició de l'alarma principal.

Si l'alarma és recurrent, marqueu Recordatori només per a la primera recurrència si només voleu un recordatori per a la primera repetició de l'alarma. Si marqueu aquesta opció, i és un recordatori abans, el període de recordatori que no estarà subjecte als límits normals de ser menys que l'interval de recurrència o de sub-repetició.

Cancel·lar

Les opcions finals de cancel·lació de l'alarma determinen com és tractarà després de l'hora programada:

 • La casella de selecció Cancel·la si ja és tard determina el que passarà si l'alarma no es pot activar en la seva hora programada.

  Marqueu aquesta casella per cancel·lar l'alarma si no es pot activar dins d'un període de temps especificat després de l'hora correcta. El període de temps se selecciona mitjançant els controls que apareixen quan marqueu la casella. Per exemple, si introduïu un període de temps d'1 hora, l'alarma s'activarà en la primera oportunitat una hora després del venciment, però si no es pot activar dins d'una hora la seva activació serà cancel·lada.

  Nota

  El retard en les alarmes de només data, és a dir, les que tenen activada l'opció Qualsevol hora, es calcula a partir de l'hora d'inici del dia sobre la data programada per a l'alarma.

  Deixeu la casella sense marcar per activar l'alarma a la primera oportunitat a partir de l'hora programada, sense importar quan temps hagi transcorregut.

  Nota

  Una alarma només es pot activar mentre esteu en una sessió, i amb les X i KAlarm en execució.

 • Marqueu Tanca la finestra automàticament després d'aquest temps si voleu que la finestra de l'alarma es tanqui automàticament si encara s'està mostrant quan s'abasti l'hora final de cancel·lació de l'alarma.

Recurrència

Especifiqueu si voleu o com s'haurà de repetir l'alarma utilitzant la pestanya Recurrència.

Nota

Les característiques bàsiques de repetició de l'alarma es mostren per conveniència en el títol de la pestanya Recurrència. Primer es mostra l'interval de recurrència, seguit per l'interval de la sub-repetició establert mitjançant el botó Sub-repetició.

En el grup de caselles Regla de recurrència, s'estableix el tipus de recurrència o període de temps com segueix:

 • Per activar l'alarma un única vegada, seleccioneu Sense recurrència.

 • Seleccioneu En entrar per activar l'alarma cada vegada que accediu, fins a la seva hora de finalització programada. Després, a la seva hora de finalització programada finalment s'activarà un cop més. (Tingueu en compte que una alarma repetida a l'inici de sessió també s'activarà cada vegada que reinicieu KAlarm).

 • Per fer que l'alarma es repeteixi a intervals regulars, seleccioneu un dels tipus període de temps i després introduïu en el quadre Repeteix cada quants períodes de temps han de transcórrer entre les repeticions. Per exemple, per repetir cada dues setmanes, podeu seleccionar Diària i introduir en un valor de 14, o seleccionar Setmanal i introduir un valor de 2. Depenent del tipus de període de temps seleccionat, pot ser que tingueu altres opcions:

  • Per a una recurrència setmanal, marqueu tots els dies de la setmana en què voleu activar l'alarma.

  • Per a una recurrència mensual, podeu seleccionar una data fixa, o una posició (p. ex., el segon dimarts).

  • Per a una recurrència anual, podeu seleccionar un dia fix al mes, o una posició en un mes (p. ex., l'últim dissabte de maig). Marqueu cada mes de l'any en què voleu activar l'alarma.

   Si definiu una recurrència anual per al 29 de febrer, podreu especificar com s'haurà de manejar en anys que no siguin de traspàs, seleccionant l'opció corresponent Alarma el 29 de febrer als anys que no siguin de traspàs:

   • Cap: l'alarma s'activarà el 29 de febrer en els anys de traspàs, però serà suprimida en els anys que no siguin de traspàs.

   • 28 de febrer: l'alarma s'activarà el 29 de febrer en els anys de traspàs, i el 28 de febrer en anys que no siguin de traspàs.

   • 1 de març: l'alarma s'activarà el 29 de febrer en els anys de traspàs, i l'1 de març en anys que no siguin de traspàs.

  Suggeriment

  Per ajustar l'alarma diària a activar-se només de dilluns a divendres, utilitzeu una recurrència setmanal i marqueu cada dia laboral de la setmana.

En el grup de caselles Fi de la recurrència, s'estableix l'hora final de la recurrència com segueix:

 • Seleccioneu Sense fi per a continuar les repeticions indefinidament.

 • Seleccioneu Finalitza després de per especificar el nombre total d'ocurrències de l'alarma.

 • Seleccioneu Finalitza el per especificar la data/hora fins que s'ha de repetir l'alarma. Tingueu en compte que utilitza la mateixa zona horària que l'hora d'inici de l'alarma.

  Nota

  La data/hora de finalització determina el moment en que s'activi l'última recurrència principal, però no limita les sub-repeticions. Si es configuren, s'activaran normalment després de l'última recurrència principal, independentment de la data/hora de finalització.

El grup de caselles Excepcions us permet excloure certes dates/hores de la recurrència que heu configurat. Tingueu en compte que aquests controls no es mostren en la forma abreujada del diàleg d'edició de l'alarma: per veure'ls, feu clic a Més opcions.

 • La llista d'excepcions (és a dir, dates/hores excloses) es mostra a l'esquerra. Per afegir una nova excepció, introduïu una data a la dreta i premeu Afegeix. Per canviar una excepció, seleccioneu-la a la llista, introduïu la nova data a la dreta i premeu Canvia. Per eliminar una excepció, ressalteu-la a la llista i premeu Elimina.

 • Podeu restringir una alarma per a que no s'activi en dies festius marcant Exclou els festius. Això no canvia la manera com està programada l'alarma, sinó que simplement suprimeix l'alarma cada vegada que li toca activar-se en un dia festiu. Podeu seleccionar el vostre país o regió per a les vacances en el diàleg de configuració.

 • Podeu restringir una alarma per a que només s'activi durant la jornada laboral marcant Només durant l'horari de treball. Això no canvia la manera com està programada l'alarma, sinó que simplement suprimeix l'alarma cada vegada que li toca activar-se fora de l'horari de treball. Els dies i horari de treball s'estableixen en el diàleg de configuració.

Sub-repetició

Podeu utilitzar el botó Sub-repetició per a configurar una repetició dins d'una repetició. En aquest cas, cada vegada que l'alarma faci com se li especifica a la recurrència principal, en lloc d'activar-se un cop ho farà en repetides ocasions d'acord amb les especificacions de la sub-repetició. Per exemple, per configurar una alarma que es repeteix cada hora des del migdia fins a les 18:00 de cada dijous, establireu una repetició setmanal el dijous a les 12:00, i utilitzareu el diàleg de sub-repetició per especificar un interval d'1 hora i o bé un compte de 6 o bé una durada de 6 hores.

Al diàleg Sub-repetició mostrat en fer clic al botó Sub-repetició, marqueu Repeteix cada per establir una repetició, o desmarqueu-la per eliminar la repetició. Si marqueu Repeteix cada, establireu la repetició com segueix:

 • Introduïu l'interval de temps entre les repeticions en els controls al costat de Repeteix cada. Seleccioneu les unitats de temps que vulgui (per exemple, dies) i després introduïu el nombre d'unitats.

 • Especifica el nombre de repeticions o la seva durada:

  • Seleccioneu Nombre de repeticions per introduir quantes vegades s'activarà després de la recurrència principal. Així, per exemple, per fer que l'alarma s'activi 4 vegades en cada recurrència principal, és a dir, tres vegades més, haureu d'introduir 3.

  • Seleccioneu Durada per introduir el període de temps total durant el qual s'haurà de repetir l'alarma. No haurà de ser un múltiple exacte de l'interval de repetició, automàticament s'arrodoneix a la baixa quan feu clic a D'acord.

Nota

Per impedir el solapament de sub-repeticions per a la mateixa alarma, la durada d'una sub-repetició està limitada a ser menor que l'interval més llarg entre les recurrència principal. Cada vegada que l'alarma es repeteix tal com s'especifica a la recurrència principal, qualsevol sub-repetició encara activa que es va iniciar en la recurrència anterior serà automàticament cancel·lada.

Altres controls

Per a les alarmes visuals, la casella de selecció Confirma l'acceptació us permet especificar si se us demanarà confirmació en tancar la finestra de missatge d'alarma. Això es pot utilitzar com a salvaguarda contra el reconeixement accidental de les alarmes.

Seleccioneu Mostra al KOrganizer per afegir l'alarma al calendari actiu de KOrganizer, on apareixerà com un esdeveniment sense alarma. Aquesta opció permet realitzar un seguiment de les alarmes al KOrganizer mentre que seguiu fent ús de les funcions de KAlarm.

Nota

Si posteriorment es modifica o suprimeix l'alarma al KAlarm, l'esdeveniment de KOrganizer serà modificat o eliminat corresponentment. No obstant, si canvieu l'esdeveniment al KOrganizer, l'alarma al KAlarm no es veurà afectada.

Premeu el botó Carrega la plantilla per seleccionar una plantilla per preestablir amb el diàleg, com es descriu a Crear i gestionar les alarmes.

Premeu el botó Prova per provar l'alarma i comprovar si funciona correctament. S'executarà com si s'hagués programat en la forma normal. En el cas d'una alarma d'àudio, premeu el botó Prova una segona vegada per aturar la reproducció del fitxer de so.

Premeu el botó D'acord quan totes les dades siguin correctes, per afegir l'alarma a la llista programada. Tingueu en compte que quan aneu a editar una alarma existent, el botó D'acord es trobarà inhabilitat mentre no es realitzi cap canvi.