Configuració del telescopi

La majoria de telescopis s'equipen amb la interfície RS232 per al control remot. Endolleu el connector RS232 del telescopi al port en sèrie/USB del vostre ordinador. Tradicionalment, el RS232 es connecta al port en sèrie de l'ordinador, però molts portàtils nous els abandonen pels ports USB/FireWire, possiblement necessitareu obtenir un adaptador sèrie a USB per a emprar-lo amb portàtils nous.

Després de connectar el vostre telescopi amb el port en sèrie/USB, gireu el vostre telescopi. És altament recomanat que descarregueu i instal·leu l'últim microprogramari per al controlador del vostre telescopi.

El telescopi necessita ser alineat abans de poder-lo utilitzar correctament. Alineeu-lo (alineació d'una o dues estrelles) segons l'il·lustrat en el vostre manual del telescopi.

El KStars necessita verificar la configuració d'hora i emplaçament abans de connectar amb el telescopi. Això assegura un seguiment i sincronització adequada entre el telescopi i el KStars. Els passos següents us permetran connectar amb un dispositiu que estigui connectat al vostre ordinador. Per a connectar i controlar els dispositius remots, si us plau, consulteu la secció control remot del dispositiu.

Podeu utilitzar l'assistent de configuració del telescopi per a verificar tota la informació necessària per a aquest procés. A l'acte se cercaran telescopis connectats a qualsevol port. Podeu llançar aquest assistent seleccionant l'element de menú DispositiusAssistent del telescopi.

De manera alternativa, podeu connectar amb un telescopi local realitzant els passos següents:

  1. Establiu el vostre emplaçament geogràfic. Obriu la finestra Estableix l'emplaçament geogràfic seleccionant l'element de menú ArranjamentGeogràfic..., o prement la icona en forma de Globus que hi ha a la barra d'eines, o prement Ctrl+G.

  2. Establir la vostra data i hora locals. Podeu canviar-les a qualsevol valor seleccionant l'element de menú HoraEstableix l'hora..., o prement la icona amb forma de rellotge que hi ha a la barra d'eines. La finestra Estableix l'hora empra un giny selector de dates estàndard del KDE. Si sempre necessiteu reajustar el rellotge a l'hora actual, senzillament seleccioneu HoraEstableix l'hora a ara.

  3. Feu clic sobre l'element de menú EinesDispositiusGestor de dispositius....

  4. A sota de la columna Dispositiu, seleccioneu el model del vostre telescopi.

  5. Feu clic al botó Executa el servei.

  6. Feu clic a Tanca per a tancar el diàleg del gestor de dispositius.

Arranjaments freqüents

No us caldrà establir l'emplaçament geogràfic i l'hora cada vegada que connecteu a un telescopi. Ajusteu tan sols les preferències necessàries.

Ara ja esteu preparat per a utilitzar les característiques del dispositiu, el KStars proporciona dues interfícies amb IGU convenientment intercanviables per al control dels telescopis:

Controlar el vostre telescopi

  1. Controlar el mapa celeste: Per a cada dispositiu que engegueu en el Gestor de dispositius, es mostrarà l'entrada corresponent en el menú emergent permetent-vos que controleu les propietats del dispositiu. Podreu emetre ordres com Orienta, Sincronitza i Segueix directament des del mapa celeste.

    Aquesta és una captura de pantalla del menú emergent amb un dispositiu LX200 Classic actiu:

  2. Plafó de control INDI: Aquest plafó ofereix a l'usuari totes les característiques permeses per un dispositiu.

    El plafó es divideix en tres seccions principals:

    • Pestanyes del dispositiu: Cada dispositiu actiu addicional ocupa una pestanya en el plafó INDI. Els dispositius múltiples poden funcionar simultàniament sense afectar l'operació dels altres dispositius.

    • Les propietats vistes sobre les pestanyes Control principal i Opcions: Les característiques són l'element clau en l'arquitectura INDI. Cada dispositiu defineix un joc de propietats per a comunicar-se amb el client. La posició actual del telescopi és un exemple d'una propietat. Semànticament, les propietats similars són usualment contingudes en blocs lògics o agrupacions.

    • Visualitzador del registre: Els dispositius informen del seu estat i reconeixen ordres enviant missatges INDI. Cada dispositiu té el seu propi visualitzador del registre. Un dispositiu usualment només envia missatges al seu controlador de dispositiu, però a un dispositiu se li permet enviar un missatge genèric quan això és apropiat.

No teniu restriccions sobre l'ús d'una interfície o l'altra, fins i tot es poden emprar totes dues alhora. Les accions des del mapa celeste són reflectides automàticament en el Plafó de control INDI i viceversa.

Per a connectar amb el vostre telescopi, podeu seleccionar Connecta des del menú emergent, o de manera alternativa, podeu prémer Connecta a sota de la pestanya del dispositiu en el Plafó de control INDI.

Important

De manera predeterminada, el KStars intentarà connectar amb el port /dev/ttyS0. Per a canviar-lo seleccioneu l'element de menú EinesDispositiusPlafó de control INDI... i canvieu el port sota la pestanya del vostre dispositiu.

El KStars actualitza automàticament la longitud, latitud i l'hora del telescopi d'acord amb la configuració actual al KStars. Ho podeu activar/desactivar utilitzant la pàgina INDI des de l'element de menú ArranjamentConfigura el KStars.... Utilitzant la pàgina INDI podeu configurar el KStars per a mostrar o no els missatges de l'estat INDI a la barra d'estat. De manera predeterminada, els números de port del servidor INDI tenen valors entre l'interval de 7624 a 9000, però podeu canviar aquest interval amb facilitat utilitzant els quadres de text Des del port: i Fins al port: de la secció Servidor INDI.

Si el KStars es comunica amb èxit amb el telescopi, rebreu l'AR i la Dec actual des del telescopi i es mostrarà un punt de mira en el mapa celeste que indicarà la posició del telescopi. Podeu ocultar el punt de mira que marca la posició del telescopi utilitzant la pàgina INDI des de l'element de menú ArranjamentConfigura el KStars....

Sincronitzar el vostre telescopi

Si heu alineat el vostre telescopi i l'última alineació ha estat una estrella, per exemple, Vega, aleshores el punt de mira haurà de restar centrat al voltant seu. Si no és així i el punt de mira té l'objectiu apagat, aleshores podeu fer clic dret sobre Vega des del mapa celeste i Sinc des del menú del vostre telescopi. Aquesta acció instruirà al telescopi a sincronitzar les seves coordenades internes per a emparellar-les amb les de Vega, i el punt de mira del telescopi ara haurà de restar centrada al voltant de Vega.

Això és tot: El vostre telescopi està llest per a explorar el cel!

ATENCIÓ

No empreu mai el telescopi per a mirar al Sol. Mirar al Sol pot malmetre irreversiblement els vostres ulls, així com al vostre equip.